Vi har lagt de såkalte verifikasjonsdataene fra yr.no på et kart. Det viste seg å være lærerikt.
Hvor godt traff vi?
Siden før sommeren har yr.no publisert informasjon om hvor gode temperaturvarslene har vært siste 3 døgn for alle steder i Norge.
Dette gjøres ved at varslene sammenlignes med observasjonene fra nærmeste målestasjon. Så gis en score etter hvor nær varselet var den faktiske observasjonen. Denne informasjonen finner du i høyre-margen på alle varselsidene for norske steder:
Du kan lese mer om hvordan vi gjør det i Hvor gode er værvarslene på yr.no?
Visualisering på kart
Så begynte vi å tenke på hvordan denne informasjonen ville se ut om vi ga hver målestasjon en fargekode basert på hvor bra varselet var for den stasjonen og deretter plasserte det hele over et Norgeskart. Her ser dere et øyeblikksbilde av hvordan det så ut tidligere i dag:
Med det samme kan vi se tendenser i hvordan fargene fordeler seg; områder der varslene har vært gode eller der hvor det er flere feil. Siden feil er målt over de siste 3 dagene, kan det variere noe hvor man finner de beste og mindre gode varselene.
Hvorfor?
Langs kysten er det ofte gode temperaturvarsler (grønt og blått), noe som kan komme av at havet virker som en stabiliserende faktor. På fjellet og i dalstrøk kan lokale forhold være mer utfordrende å varsle presist. Feil plassering av værsystemene kan gi kortvarig mindre presise varsel, for eksempel hvis det er varslet sol og det blir overskyet eller tåke.
Vi har lekt litt med fargekoder og terskelverdier, og har kommet frem til at selv om vi er ganske strenge mot oss selv så ser det ikke så aller verst ut. Det interessante er at vi nå veldig tydelig kan se hvilke områder som vi kan bli bedre på.
Hva blir det neste? Burde vi animere verifikasjonene over tid? Hva skal skje når man klikker på et punkt? Hva med resten av verden?
Dette innlegget er også publisert på NRKbeta og vi inviterer derfor til å kommentere der: Det samme innlegget på NRKbeta